VANILKOVÝ LUSK PLANIFOLIAN MADAGASKAR BOURBON 1 ks

Kód: 7362
Značka: Jel
115 Kč 115 Kč / 1 ks

Vanilka Planifolia Madagaskar Bourbon 

Latinský název: Vanilla planifolia

Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.

Typ balení: Průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově)

Země původu: Madagaskar, region Sava

Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.

Kvalita: Gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z Mexika a střední Ameriky, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je pěstována především na Madagaskaru, na ostrovech Réunion (dříve Bourbon), Mauricius, Komory, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Délka lusku: cca 15 - 20 cm

Hmotnost lusku: cca 3,1 g - 4 g (podle délky a masitosti lusku) 

Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm

Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %

Podíl vlhkosti: cca 32 - 55 %

Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

 

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.